Menu Sluiten

Wandelen is gezond – tips

Wandeltips

We weten dat wandelen een gezonde sport is. We doen het veel en graag. Toch zijn er een paar tips te geven om overbelasting of blessures tegen te gaan. Bij duurwandelen moet de afstand en de conditie rustig worden opgebouwd. Dit kunnen we bijvoorbeeld doen met behulp van trainingsschema’s.

Bij www.wandeltraining.nl en www.wandel-abc.nl kunt u hierover enige informatie vinden.

Het blijkt dat met wat handige tools ook veel voetklachten kunnen worden voorkomen of beperkt.

Wrijving/druk in combinatie met een weke huid zorgen voor voetproblemen.

Koop speciale links/rechts wandelsokken om transpiratie goed af te voeren.

Transpiratievocht vergroot de kans op blaren, dus wissel (vochtige) schoenen af, ’s avonds inlegzool/steunzool er uithalen en laten drogen aan de lucht (optimaal: 2 paar wandelschoenen aanschaffen). Eventueel wat keukenrol in de schoen stoppen om hem te laten drogen.

Let op de afdruk van tenen op de inlegzool voor de juiste maatvoering. Haal eventueel in de winkel het inlegzooltje er uit en leg deze onder de voet. Dit geeft een juiste indruk van de maat. De voet zwelt op bij duurwandelingen dus koop bij voorkeur een maat groter. Pas de schoenen met de juiste sokken erin.

Hoe meer wandelkilometers, hoe soepeler de schoen moet zijn. In Nederland is een A/B- klasse gangbaar. Loop de schoenen geruime tijd van tevoren goed in. Wandel ze!