Menu Sluiten

Voor het voetlicht – gezonde voeten in de zomer

podologie praktijk podocomfortGezonde voeten

We gaan in de zomer vaak anders met onze voeten om. We gaan op strandvakantie, wandelvakantie of maken een stedentrip. Deze verschillende activiteiten stellen onze voeten danig op de proef en we zullen ook ons schoengedrag daarop moeten aanpassen. Als het warm weer is kunnen onze voeten opzwellen en soms meer gaan transpireren. In combinatie met slecht passend schoeisel kunnen dan blaren ontstaan. Blaren ontstaan meestal door druk of wrijving in combinatie met een vochtige huid.

Koop schoenen altijd aan het eind van de dag als de voeten al wat gezwollen zijn. Zorg voor goed passende en ventilerende schoenen (leer of een stof die zweet doorlaat zoals linnen – let ook op de voering) met een uitneembare binnenzool. Wissel dagelijks van schoenen als je veel wandelt, en trek ze af en toe even uit om te laten ademen. Er zijn speciale (wandel)sokken te koop van materiaal dat vocht opneemt (sport- of buitensportwinkel). Als je toch een blaar vreest, zijn er speciale pleisters te koop, deze kunnen de huid preventief beschermen. Goede inlegzolen kunnen drukontlastend werken en zorgen voor een juiste en comfortabele ondersteuning van de voet.

Zwembaden, openbare douches, sportzalen en sauna’s zijn een bron van besmetting voor voetschimmel. Het is van belang de voeten zo droog mogelijk te houden. In de omgeving tussen de 4e en de 5e teen blijft vaak vocht achter. In combinatie met warmte is dit de ideale voedingsbodem voor bacteriën, kloven, weke likdoorns of voetschimmel (zwemmerseczeem). Loop daarom op slippers en droog de voeten na afloop goed af. Droog de huid tussen je tenen eventueel extra met een tissue. Heb je toch last van voetschimmel, vraag advies aan de huisarts en/of behandel je voeten met een anti-schimmelcrème. Er zijn ook preventieve anti-schimmelsprays in de handel die je na het douchen kunt gebruiken.
Zijn je voeten toe aan een vakantie- A.P.K., of meer adviezen nodig?

Loop eens binnen bij PodoComfort. Maak gebruik van de gratis voetinloop of bel voor een afspraak.