Menu Sluiten

Podologie

Podologie (letterlijk: “voetkunde”) is een therapie die zich richt op het voorkomen en behandelen van voetfunctiestoornissen en voetklachten en de daaruit voortvloeiende klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. 

Registerpodologen spelen een belangrijke rol binnen het veld van de gezondheidszorg. De patiënt bezoekt hen rechtstreeks of na verwijzing van de huisarts.

Wat kan de podoloog voor u betekenen?

Afhankelijk van de klachten bestaat de therapie uit het aan de voet toepassen van corrigerende of beschermende technieken. Denk hierbij aan voetklachten zoals doorgezakte voorvoeten, overtollig eeltvorming, likdoorns, neuroom van Morton; afwijkingen aan de stand van de tenen zoals hamertenen of hallux-valgus; hielpijnen zoals hielspoor en peesklachten; enkelklachten en aandoeningen aan het bewegingsapparaat die veroorzaakt worden door een verkeerde voetstand.

Na afloop van het voetonderzoek krijgt u een deskundig advies. Daarna zullen de verzamelde gegevens vertaald worden in een behandelplan. Vervolgens wordt u geïnformeerd over de therapiemogelijkheden, alsmede de kosten en eventuele vergoedingen van uw zorgverzekeraar.

Welke mogelijkheden zijn er?

zooltherapie

orthesiologie

DM-screening

schoenadvies

voorlichting

Wat is zooltherapie?

Een losse op maat gemaakte binnenzool voor in de schoen die de voetstand ondersteunt en waar nodig corrigeert, teneinde voet en/of houdingsklachten te verhelpen of te verbeteren. Men noemt dit ook wel een steunzool, podologische zool of inlegzool.

Afhankelijk van de aard van de klachten worden de zolen handvervaardigd of door middel van 3D-techniek gefreesd.

Wat is orthesiologie?

Op maat gemaakte siliconenelementen of ortheses die de teenstand corrigeren en/of door middel van drukontlasting een beschermende functie geven.

Wat is DM-screening?

Door middel van een uitgebreid onderzoek de voetconditie bepalen van diabetespatiënten. Hierbij wordt onder andere de gevoeligheid van de voeten getest op neuropathie.

Hoe herkent u een vakbekwame podoloog?

Een Registerpodoloog is een erkende paramedische voetspecialist die staat ingeschreven bij KABIZ (Kwaliteitsregistratie en Accreditatie Beroepsbeoefenaren in de Zorg) en is aangesloten bij Stichting LOOP (www.loop.nl)

podologie
praktijk2
registerpodoloog